Det lyser for alvor op i Vejles villakvarterer, for byens indbyggere shopper julebelysning som aldrig før. De mange lys kan dog koste klejner – få tre tips til at holde elregningen nede uden at spare på julehyggen.

 

Julen er ikke kun hjerternes fest, men også lysenes – og det forstår vejlenserne at fejre. Rundt omkring i villakvartererne bugner haverne af lys, og i Plantorama i Vejle er der solgt over fire gange så mange lyskæder som for bare fire år siden.

 

– Vi går jo mere og mere op i vores haver, og derfor er der også flere, der går op i, at haven skal stå flot i vintermånederne – og her er lys jo en fin måde at dekorere haven på, fortæller Jens Nielsen, der er centerchef i Plantorama Vejle.

 

Kan koste klejner

De mange lys skaber julehygge i haven, men er du en af dem, der har julelysene tændt døgnet rundt i december, kan det hurtigt koste klejner. Tal fra Energistyrelsen viser, at fem lyskæder med hver 100 små glødepærer kan nemlig ende med at koste op mod 500 kroner om måneden i strøm, og mange har julelysene tændt helt fra november til januar.

 

Ifølge Jens Nielsen er flere dog begyndt at udskifte de gamle lyskæder med LED-pærer – og det er der ifølge ham god grund til. En lyskæde med LED holder nemlig op til 25 gange længere end en med glødepærer og er mere skånsom for miljøet. Ifølge beregninger fra Energistyrelsen vil en ti meter lang lyskæde med glødepærer, der er tændt i aften- og nattetimerne i december, udlede 39 kilo CO2. Til sammenligning vil en LED-lyskæde udlede 1,3 kilo CO2.

 

Spar penge på elregningen

Udover at skifte til LED-lyskæder er der ifølge Jens Nielsen en række andre ting, du kan gøre for at holde udgifterne til julebelysningen nede: 

Tjek watt-tallet på pæren

Tjek watt-tallet på pæren eller på indpakningen, og vælg en pære med så lavt watt-tal som muligt. Nogle lyskæder bruger batterier i stedet for el, men det er ikke altid en fordel til udendørs belysning, da kulden kan få forkorte batteriets levetid – så selvom du sparer på elregningen, skal du punge ud for batterier.

Hav kun lysene tændt om aftenen

I dagtimerne, hvor det alligevel er lyst, er der ingen grund til at have lysene tændt. Hvis du kun har lysene tændt i aftentimerne, kan du mere end halvere dine udgifter til lysene. Du kan overveje at købe en LED-lyskæde med Dual Timer, der selv slukker i et bestemt tidsinterval.

 

Tænd kun lysene i december

Har du glødepærer, du har tændt i både november, december og januar, kan det ende med at koste over 1000 kroner i elregning. Overvej derfor, om du kan nøjes med kun at have lysene tændt i december.