Lavere rumtemperaturer, flere slukkede lys og mindre forbrug af varmt vand. Vi skruer fra denne uge ned for varmen og sparer på strømmen og det varme vand i de kommunale bygninger som følge af energikrisen. Flere tiltag kan komme hen over den kommende tid.

Der bliver ingen skøjteture i Mariaparken i år. Til gengæld skal der nok blive rig lejlighed til at lufte den uldne sweater og sokker i de kommunale bygninger til vinter. Vejle Kommune skruer nemlig ned for varmen, det varme vand og strømforbruget fra denne uge – uge 37.

Det er en kold tid…
– “Vi befinder os i en helt særlig tid, som vi skal 50 år tilbage i tiden for at finde magen til. Vi må ligesom dengang alle hjælpe til med at begrænse vores forbrug af energi, så vi kan stå stærkere rustet til den krise, vi måske kigger ind i til vinter”, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

– “I Vejle Kommune tager vi gerne de nødvendige skridt, og med den ene hånd sørger vi nu for at reducere vores energiforbrug, mens vi med den anden hånd sikrer, at vi får øget den mængde af energi, der bliver produceret i kommunen”, understreger borgmesteren.

Der er allerede sat gang i en forundersøgelse om potentialet for solceller på kommunale bygninger, ligesom Vejle Kommune i TVIS-samarbejdet har forpligtet sig til at udvide den grønne energiproduktion.

Men lige nu og her handler det om at få minimeret det kommunale energiforbrug. Teknisk Udvalg besluttede fx at aflyse skøjtebanen i Mariaparken for i år.

Husk den lune trøje
– “Vi kigger på en reduktion af forbruget over en bred kam. Det betyder, at vi både vil opleve lidt koldere kontorer i den kommende vinter, koldt vand i hanerne og et mere klogt forbrug af strøm på de tidspunkter på døgnet, hvor det er billigst”, siger Michael Sloth, direktør i Teknik & Miljø.

– “Det er fortrinsvist administrative bygninger, der holder for, men også vores kulturhuse, biblioteker, skoler og haller vil opleve et lavere forbrug i vinter, så det er en god idé at sende børnene i skole med lunt tøj i vinterperioden.” Michael Sloth understreger samtidig, at de bebudede besparelser kun er indledningen, idet der i den kommende tid kan komme flere tiltag i takt med udviklingen.

Alle kommunale institutioner og ejendomme vil i den kommende tid blive kontaktet af Kommunale Ejendomme og bl.a. få vejledning til at spare på energien. Kommunen forventer, at rumtemperaturen er nedbragt til 19 grader, hvor det er relevant, når kalenderen rammer 1. oktober.

Der er dog ikke planer om at regulere på temperaturerne i borgernes hjem på fx plejehjem.

Fakta – gode råd til kommunale medarbejdere

  • Skru ned for temperaturen til 19 grader i brugstiden, skru længere ned i weekenden, og skru helt ned på 17 grader og luk af for de rum, der ikke benyttes i vinteren.
  • Spar på strømmen ved at slukke for hyggebelysning, info- og storskærme, udvendig facadebelysning og ved at huske at slukke lys, når du forlader et rum.
  • Brug mindre varmt vand ved at frakoble det varme vand, hvor det er muligt. Vask så vidt muligt tøj og service på lavere temperaturer.
  • Anvend så vidt muligt strøm, når den er billigst.

Kilde

Foto: ABW