Vejle Kommune fik i dag sine tre første snublesten, som er decentrale mindesmærker for jødiske ofre under 2. verdenskrig.

Hvis du går ad Jerlev Landevej i retning mod Ødsted, vil du ud for nr. 2, gården ved siden af Jerlev Kirke, bemærke tre blanke sten.

De tre sten er såkaldte snublesten. En snublesten er et decentralt mindesmærke for jødiske ofre under 2. verdenskrig. Stenene lægges ud for den sidste frivillige bolig, ofrene boede i, inden de blev sendt i koncentrationslejr eller blev dræbt.

Datter døde blot fem uger gammel
I Jerlev boede det unge ægtepar Max og Viktoria Ellberger på gården i nr. 2. De var flygtet fra nazisternes Tyskland til Danmark. Men den 2. oktober 1943 havde nazisterne fået færten af det unge par, som blev fanget og sendt i kz-lejren Theresienstadt.

Viktoria var på daværende tidspunkt gravid, og i april kom parrets lille datter, Chaja, til verden i fangenskab. Desværre overlevede Chaja kun i fem uger.

Efter krigens afslutning flyttede ægteparret tilbage til Danmark, denne gang til København, hvor de fik datteren Sulamith. Hun giftede sig med Tony Bendell i England, og sammen fik de to børn, Emily og David.

Max og Viktoria Ellberger døde begge i en høj alder og er begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København.

Til minde om en tragisk skæbne
I dag fik ægteparret og deres datter lagt hver deres snublesten som et evigt minde om deres tragiske skæbne. Til stede var Tony Bendell og Max og Viktorias to børnebørn, Emily og David Bendell Ellberger.

Bag snublestenene står Snublestensgruppen i Danmark stiftet af bl.a. Henriette Harris, forfatter og journalist, der i flere år har boet i Berlin.

Det er også i Tyskland, idéen om snublesten er opstået. Siden har mindesmærkerne spredt sig rundt om i Europa – og nu altså for første gang også i Vejle Kommune.

Læs mere om Snublestensgruppen i Danmark

Kilde

 

Foto: ABW