Snaps er lig med påske og hører til på ethvert påskebord sammen med dansk rugbrød, sild, æg og rejer. Men når danskerne sætter sig til rette ved påskebordet med en snaps til den lækre mad, drikker mange den helt forkert, viser en ny landsdækkende undersøgelse om danskerne snapsevaner. I hvert fald, hvis man spørger Lars Kragelund, som er smagsekspert hos Aalborg Akvavit. Han giver her tre gode og enkle tips til, hvordan du nyder din påskesnaps, så du højner den samlede smagsoplevelse af påskebordets glæder.

Hvad fuldender et smukt dækket påskebord med alverdens lækre sild, friske rejer og nykogte æg?

En snaps selvfølgelig!

Man kan drikke sin snaps, som man vil, men hvis man vil nyde alle de gode egenskaber i snapsen, så er der nogle retningslinjer for, hvordan du opnår en samlet smagsoplevelse fra både maden og snapsen.

Drik ikke din snaps som shot

Spørger man snapsedrikkende danskere, hvordan de drikker snaps, svarer 23 procent af dem, at de drikker den som et shot. Det viser en ny landsdækkende YouGov-undersøgelse, som Aalborg Akvavit har fået foretaget. Men faktisk er det langt bedre at nippe til den.

”Det overrasker mig ikke, at så mange drikker deres snaps som et shot, men det er ærgerligt. Man går glip af snapsens forunderlige smagsnoter under påskefrokosten. Skyller du snapsen ned i én mundfuld, virker mængden af alkohol som et opløsningsmiddel og efterlader munden med en brændende – og for mange – ubehagelig fornemmelse. Prøv at nippe til snapsen næste gang, så vil du opdage, hvordan snapsens aromaer frigøres langt bedre i din mund. Årsagen er bl.a., at vandet i din mund fortynder akvavitten en lille smule og presser aromaerne ud af akvavitten sammen med varmen i din mund,” lyder det fra Lars Kragelund, som er smagsekspert hos Aalborg Akvavit.

Mad fremmer smagsoplevelsen
Smagsekspertens andet tip, som hænger uløseligt sammen med hans første anbefaling, er at drikke snaps sammen med mad. Når du nyder snaps til påskens klassikere som sild, rejer og svinekødsretter, giver det en helstøbt smagsoplevelse.

”Vi kan se i vores rundspørge om danskernes snapsevaner, at de fleste drikker snaps sammen med mad. Det er positivt. Først tager du en bid af maden, tygger på den, synker den, og nipper til din snaps. Så sikrer du den største aromafrigørelse fra snapsen, fordi du fremmer produktionen af mundvand, når du spiser. Dertil kommer, at du får fornøjelsen af aromaerne fra både maden og snapsen samtidig. Du opnår en større samlet smagsoplevelse, da aromaer fra mad og akvavit folder sig ud i hinandens selskab. Den sætter gang i fordøjelsen og løfter stemningen ved påskebordet. Det er den perfekte måde at nyde din snaps på,” lyder det fra Lars Kragelund.

Drop den iskolde snaps
Spørger man danskerne ved hvilken temperatur, de drikker deres snaps, svarer størstedelen af de snapsedrikkende danskere, at de drikker den iskold. Det er ikke smagsekspertens anbefaling.

”Vi ved godt, at de fleste drikker deres snaps iskold, men det er ikke den optimale måde. Klare akvavitter skal nydes kolde – men ikke iskolde – og gyldne akvavitter nydes tempereret. De klare akvavitter har et relativt højt aromaindhold, der godt kan tåle at blive kølet ned, uden at de mister aromaen nævneværdigt. De gyldne akvavitter har en lavere aromaindhold, og derudover er gyldne akvavitter ofte fadlagrede, og derfor indeholder de ’tungere’ og knapt så flygtige aromastoffer. Disse aromaer skal hjælpes ud af produktet, hvilket bl.a. opnås ved en højere serveringstemperatur. Jeg drikker selv klar snaps ved køleskabstemperatur, mens stuetemperatur passer fint til de gyldne akvavitter,” forklarer smagseksperten fra Aalborg Akvavit.

Foto: ABW