Efter COVID-19 gjorde sin entré i starten af 2020, er mere end 100 patienter ikke vendt tilbage til tandlægestolen hos tandlægen.dk i Vejle. Professor frygter konsekvenserne ved ringere tandpleje. Omkring hver tiende af de tandlægepatienter, der har besøgt tandlægen.dk i 2019 og starten af 2020, er ikke vendt tilbage til klinikkernes velkendte lokaler, siden coronaen gjorde sit indtog. Hos tandlægen.dk i Vejle har mere end 100 kunder skippet det regelmæssige tandlægebesøg.

Ved tandlægen.dk på Toppen håber man på, at flere patienter snart vender tilbage til tandklinikkernes trygge rammer. – Tandlægebesøg blev pludselig forbundet med utryghed under pandemien, og sådan skal det jo ikke være. Derfor endte mange patienter med at aflyse deres tider, men efter genåbningen er der stadig mange, som er henholdende med at booke tid til tandeftersyn. Det er dog fornuftigt at få tjekket tænderne igen efter en længere pause, da vi kan nå at undgå større behandlinger, hvis vi opdager problemer med tænderne i tide, fortæller Christine Guldager Ekwall og Jesper Guldager Ekwall, der er tandlæge og klinikleder hos tandlægen.dk på Toppen. Tandlægen udbedrer risici i tide Tandlægeforeningen anbefaler almindeligt raske danskere at gå til tandlægen regelmæssigt, men at hyppigheden i sidste ende bør følge en dialog mellem tandlæge og patient samt de individuelle forhold. De regelmæssige tandlægebesøg er nemlig ikke kun nødvendige i forhold til at opdage huller i tænderne i tide.

– Patienter, der går regelmæssigt til tandlæge, har dels mindre risiko for at få betændelse i mundhulen, dels en bedre chance for at opdage og udbedre risici i tide. Det er eksempelvis vigtigt at forebygge parodontitis, da flere undersøgelser viser, at det kan forværre alvorlige sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og leddegigt, siger Palle Holmstrup, der er professor ved Odontologisk Institut ved Københavns Universitet. Tandlægeforeningen anslår, at hver tredje tilfælde af mundhulecancer bliver opdaget hos tandlægen. Der er altså mere end bare tandsundhed på spil, når danskerne fravælger tandlægen af frygt for corona. Tandlægen.dk er en landsdækkende, dansk kæde bestående af mere end 52 tandlægeklinikker med fokus på faglig udvikling. Læs mere og find en af de 52 klinikker spredt over hele landet nær dig på www.tandlægen.dk

Foto: ABW