Foto: BYENS.

En kreativ kaffebar flytter ind i Rådhuspassagen i Vejle. En anderledes kaffebar, hvor redaktører og forfattere står for serveringen. Det levende forlag, BYENS, laver nemlig både kaffe og bøger.

”Vi er rykket væk fra det kedelige kontor og ud i den levende by. Det der med bøger skal være sjovt, vedkommende og hyggeligt,” siger manden bag kaffebaren og forlaget, Thomas Aagaard Skovmand, som også er journalist og forfatter.

BYENS får udover kaffebar også en butiksafdeling med salg af forlagets bøger og interiør fra møbelsnedkeren Made by Anders, hvis borde, stole og reoler også pryder stedet.

”Når man skriver eller læser bøger, skal man både bruge kaffekopper, stole at sidde på og lys fra lamper, så der er en rød tråd i alt, hvad man kan købe hos os,” siger Thomas Aagaard Skovmand, hvis forlag også kan komme til folk, hvis de ikke kommer af sig selv.

BYENS har nemlig en mobil bogcafe i form af en ladcykel med espressomaskine og bøger, som padler vidt omkring. Fra bogmesser og skoler til åbne arrangementer på byens pladser. Her kan man
købe billig to-go-kaffe og to-go-bøger. BYENS udgiver omkring fire bøger hver måned. Bøger, som er til salg i boghandlere i hele landet, men som naturligvis også kan købes i deres nye bogcafe til en særlig pris.

Vejles nye kaffebar BYENS deler navn med forlaget bag og ligger i Rådhuspassagen 6. Stedet åbnede primo maj.