Bjørn Nørgaard-søjle skal minde de skæve liv

Det koster 3,5 mio. kr. at bygge søjlen. Pengene vil Museet Kellers Minde, som står bag projektet, finde ved salg af litografier og fondsmidler.

I mindelunden i Brejning står en mindesten for de ansatte på De Kellerske Anstalter, der døde og blev begravet der. Derimod er der ingen sten for de afdøde beboere. Det bliver der snart lavet om på.

Kunstneren Bjørn Nørgaard har netop lavet en stor model af søjlen ”Den knække, skæve søjle”. Den skal rejses til fælles minde for alle de afdøde beboere, og Museet Kellers Minde, som står bag søjle-projektet, er nu kommet et skridt nærmere opførelsen og gået i gang med at finde de 3,5 millioner kroner, som det koster at få den 8,3 meter høje granitsøjle bygget.

De cirka 1.650 beboere, blev begravet i lange rækker med et hvidmalet trækors, som blev genbrugt, når gravfreden udløb. Ansatte fik derimod en mindesten, og en række mindesten er i dag samlet i en cirkel i en mindelund. Og det er her, Bjørn Nørgaards mindesøjle skal placeres som et fælles minde for alle de afdøde beboere. Søjlen skal finansieres af private og fonde og ved salg af litografier af søjlen. Der er i alt lavet 250 nummererede litografier – signeret af Bjørn Nørgaard.

Ønsker du at donere penge til projektet, kan du:
Indsætte et beløb på 6855-0001001743 i Fynske Bank
Købe et litografi for 500 kr. ved at kontakte Jens Eskildsen, formand for Museet Kellers Minde, på e-mail: jens.david.eksildsen@gmail.com

Den ”Den knækkede skæve søjle” viser to mennesker på toppen. En siddende og en stående.
Søjlen er knækket og skæv som et symbol på tilværelsens knæk, og at der findes andre måder at tænke på, og at disse måder har lige så stor værdi som alle andre. Søjlen skal opføres som en otte meter høj skulptur i støbejern, granit, stål og glas og placeres i mindelunden i Brejning.

Bjørn Nørgaard søjle skal minde de skæve liv