I løbet af 2024 kan endnu flere borgere i Vejle Kommune se frem til at skrue op for grøn, stabil og prisvenlig fjernvarme i deres radiatorer. Og nye områder er på vej. Er du en af dem, der har takket nej til tilbuddet om fjernvarme, kan du stadig nå at være med på bølgen.

Hvad har Bredballe, Brejning, Gauerslund, Børkop, Farre, Koldingvej, Ribe Landevej, Skibet og Ågård-Gravens til fælles. Umiddelbart ikke noget, og så alligevel…
Alle områder har nemlig enten fået godkendt eller er i gang med at få godkendt fjernvarmeprojekter, og alle steder kan beboerne i løbet af næste år tænde for grøn, stabil og prisvenlig fjernvarme i radiatorerne.

Tre nye områder på vej
2024 åbner samtidig op for tre nye områder, hvor fjernvarme bliver en realitet. Det drejer sig om Bredal, Assendrup og Engum, Grejs, Hornstrup og Hornstrup Kirkeby samt Ødsted, Jerlev og Nr. Vilstrup.

I løbet af i år var der også områder, hvor det ikke lykkedes at samle nok tilslutning til fjernvarmeprojekter. Der åbnes dog igen op for at søge støtte fra fjernvarmepuljen med finansloven for 2024.

Din opvarmning er ikke ligegyldig
Er du blevet tilbudt fjernvarme, men har valgt at takke nej, måske fordi udgiften ser uoverskuelig stor ud?
Det kan rigtigt nok virke som en stor udgift at skulle betale på en gang. Til gengæld har fjernvarmen en række fordele fremfor andre opvarmningsformer:

  • Du skal kun investere i fjernvarme i din bolig én gang. Til gengæld kan du se frem til stabil, grøn og prisvenlig varme i radiatorerne. Du kan evt. gå i dialog med dit lokale fjernvarmeselskab. Nogle selskaber tilbyder fordelagtige lån til investeringen.
  • En varmepumpe er nogle gange billigere, men ikke altid. Til gengæld holder den kun i ca. 15 år, inden den skal udskiftes. Den pynter ikke just på dit hus, og den larmer. I takt med at elnettet skal levere endnu mere strøm, fx til elbiler, kan der komme udfordringer med at levere stabil strøm i forhold til elnettets kapacitet.
  • Olie- og gasfyr er en saga blot. Regeringen har vedtaget, at opvarmning med både olie og naturgas skal være udfaset inden 2030, og fra 2035 må du heller ikke bruge biogas som privat opvarmning. Byrådet i Vejle Kommune vedtog for tre år siden en klimaplan, der følger Parisaftalens og regeringens målsætninger – også i forhold til olie og gas. Vi opfordrer dig derfor til at vælge fjernvarme, hvis du får det tilbudt.

Vi søger alternative grønne løsninger
Klima-, Natur- og Miljøudvalget arbejder samtidig tæt sammen med fjernvarmeselskaberne i kommunen, hvor både fremtidsplaner, udviklingspotentialer og nye samarbejdsmuligheder drøftes. Fx har Vejle Kommune et kommunegrænse-overskridende samarbejde med Kolding Kommune, så vi kan sikre, at så mange får fjernvarme i boligen.
I det omfang fjernvarme ikke er en mulighed, hjælper vi lokalområderne med at finde alternative løsninger, der er mere grønne end olie og gas. Fx har vi hjulpet Nørup og Højen i gang med varmepumpe løsninger, og i Andkær undersøges muligheden for termonet.

Vi forbereder os på i morgen
Klima-, Natur- og Miljøudvalget opererer også på landsdækkende niveau, idet udvalget forsøger at påvirke de nationale lovgivningsrammer, så det bliver nemmere at få fjernvarme i fremtiden. Og så understøtter udvalget virksomheder og forsyningers udvikling af nye teknologier og opsamling af overskudsvarme, så vi er forberedte på fremtiden.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Klima-, Natur og Miljøudvalgets medlemmer.

Kilde

Foto: ABW