Efteråret byder på feriehygge med tændte stearinlys og duften af hjemmebag. Sæsonen er derfor også oplagt anledning til at eksperimentere med bagekunsten og tilføje nyt til repertoiret af bagværk. Skal der mere bid i kagen, så har vi her samlet inspiration til tre delikate kager og desserter, hvor whiskey er en gennemgående ingrediens.

Når whiskey benyttes i kager eller desserter, er det vigtigt at vælge en variant, der hverken er for røget eller for dominerende i smagen. Irsk whiskey fra Tullamore D.E.W. er en kages bedste ven, fordi den har en dyb og afbalanceret blød smag. Smagsnoterne komplimenterer særligt godt efterårsbagværk, med strejf af sødlig citrus og grønne æbler kombineret med toner af vanilje og marcipan.

Helle Høgild Rasmussen, der er kvinden bag bloggen Madsymfonien.dk, kommer her med tre bud på opskrifter med Tullamore D.E.W. whiskey.

Chokolade-pavlova med whiskeycreme og blåbær

Sprød udvendig og sej indeni med delikat whiskeycreme på toppen. Det er en kage, der ikke kræver meget forberedelsestid, så den er oplagt at forkæle dine middagsgæster med.

Opskrift (4-6 personer)

Pavlova
4 pasteuriserede æggehvider
240 g sukker
1 tsk. æbleeddike
75 g finthakket mørk chokolade
4 spsk. kakaopulver (sigtet)
0,5 spsk. majsstivelse (sigtet)

Whiskeycreme
2 dl piskefløde
4 tsk. vaniljesukker
2 dl græsk yoghurt
4 tsk. Tullamore D.E.W.

Pynt
Friske blåbær
Mandelflager
Kakaopulver

Sådan gør du
Forvarm ovnen til 150ºC. Pisk æggehvider stive og tilsæt herefter sukker lidt ad gangen, mens der fortsat piskes. Vend forsigtigt æbleeddike, finthakket chokolade, sigtet kakaopulver og majsstivelse i den tykke, blanke marengs.

Tegn en cirkel (diameter: 20 cm) på et stykke bagepapir. Fordel marengsmassen i et tykt lag inden for den optegnede cirkel. Bag den i 60-75 minutter, indtil den er sej i midten og sprød udenpå. Afkøl den færdigbagte bund på en bagerist.

Pisk fløden til skum med vaniljesukker. Bland flødeskum og græsk yoghurt sammen og smag til med whiskey. Fordel cremen på marengsbunden lige inden servering. Pynt med friske blåbær, mandelflager og et drys af kakaopulver. Lav og spis den samme dag – den bliver ikke bedre af at stå.

Æbletærte med marcipan og whiskeycreme

Æblesæsonen er over os, og de søde efterårsæbler er perfekte til bagværk. En lækker efterårsgylden tærte med dejlig smag af marcipan og æbler bliver perfekt komplimenteret af den aromatiske whiskeycreme. Skøn at servere til eftermiddagskaffen.

Opskrift (4 tærter, 11 cm i diameter)

Mørdej
50 g smør
100 g hvedemel
25 g sukker
Korn fra en vaniljestang
2 pasteuriserede æggeblommer
Æblekompot
600 g æbler
2 spsk. vand

Marcipanmasse
220 g marcipan
40 g sukker
1 æg

Pynt
Hasselnødder

Whiskeycreme
1,5 dl piskefløde
1,5 dl 38% cremefraiche
1,5 tsk. vaniljesukker
6 tsk. Tullamore D.E.W.

Sådan gør du
Skær smørret i mindre stykker i en skål. Smørret smuldres sammen med melet, til der ingen klumper er. Tilsæt sukker og vaniljekorn, og saml dejen hurtigt med æggeblommer. Lad mørdejen hvile i køleskab i ca. 30 minutter. Rul dejen ud til en stor cirkel (ca. 0,5 cm i tykkelsen), og udstik cirkler med en skål på 15 cm i diameter. Kom dejen i smurte tærteforme (11 cm i diameter), og tryk den ud med fingrene. Prik dejen med en gaffel. Bag tærtebundene ved 200°C i ca. 10-15 minutter på den midterste rille i ovnen, til de er let gyldne.

Forbered nu æblekompotten. Vask og skræl æblerne. Fjern kernehuset, og skær dem i små tern. Kom æblestykkerne i en gryde sammen med lidt vand. Lad det koge ved middelvarme i ca. 15 minutter. Mos den kogte æblekompot let med grydeskeen – der må gerne være lidt tekstur i massen. Fordel æblekompotten i de forbagte tærtebunde.

Riv marcipanen groft på et rivejern. Rør marcipan, sukker og æg sammen i en skål med en håndmixer. Kom marcipanmassen i en engangssprøjtepose med en lille stjernetyl, og sprøjt den ud på kryds og tværs oven på æblekompotten. Pynt tærterne med hele hasselnødder. Bag dem yderligere ca. 15-20 minutter midt i ovnen, indtil marcipanmassen har fået en flot gylden farve.

Whiskeycremen laves ved at piske fløden til skum, som vendes med cremefraichen til en fast masse. Bland vaniljesukker og Tullamore D.E.W. i cremen. Server tærterne lune med whiskeycreme.

Karamelsauce med whiskey og sydesalt

En whiskey-sauce, der giver både bagværk og desserter et ekstra pift, der får tænderne til at løbe i vand. Saucen egner sig godt til efterårets frugt og bær både i syltede og bagte varianter sammen med fx hvid chokolademousse, is eller hvad fantasien nu rækker til.

Opskrift (6 personer)

Karamelsauce
50 g smør
50 g sukker
50 g brun farin
100 g mørk sirup
1 dl piskefløde
0,25 tsk. sydesalt
1 spsk. Tullamore D.E.W.

Sådan gør du
Kom smør, sukker, brun farin, mørk sirup, piskefløde og sydesalt i en gryde. Kog det ved høj varme i ca. 5-8 minutter, indtil karamellen tykner lidt. Husk at røre i saucen jævnligt. Lad saucen køle helt af. Tilsæt whiskey til den afkølede karamelsauce. Hvis saucen er blevet for tyk, tilsættes lidt mere piskefløde før servering. Spis karamelsaucen sammen med en dejlig vaniljeis og pynt eventuelt med mandelkrokant.