Arbejdsmiljørådet nominerer hvert år 12 arbejdspladser til Arbejdsmiljøprisen. De 12 nominerede er nominerede i fire kategorier med tre arbejdspladser i hver. Hver kategori har en vinder, og i år er dagplejen i Vejle Kommune nomineret i kategorien ’ergonomi’.
Dagplejen har i 2 ½ år haft yogainstruktør Hanne Mouritsen og ergoterapeut Mathilde Bo Krefeld, til at hjælpe dem med at mindske fysiske belastninger. Efterfølgende har dagplejerne selv bidraget til implementeringen af tiltagene i hverdagen, og det har givet stor succes.

– “Der er mange gode effekter at tage med fra projektet, men det bedste er, at vores tiltag forebygger slitage i et hårdt fag. Og at yogaøvelserne kan kombineres med kerneopgaven, for når måtterne ruller ud, ved børnene præcis, hvad der skal ske. Og mens børnene har det sjovt, kan dagplejerne få trænet og styrket kroppen”, siger Pernille Ege Nielsen, leder af dagplejen i Vejle Kommune.

 

Ergonomi og yoga
Hele projektet blev søsat for at forebygge fysisk slitage hos dagplejerne i deres arbejde. Der er nemlig mange slitageskader i jobbet, da der er mange løft og mange af de samme bevægelser i et langt arbejdsliv. Projektet har derfor tydeligt indeholdt to ben – Dels fokus på ergonomi og dels fokus på yoga/børneyoga.

 

Alle dagplejere fik besøg af en ergoterapeut to gange. Første gang var ergoterapeutens opgave at se dagplejerens hverdag med vaner, løft, hjælpemidler mv. Efterfølgende lavede ergoterapeuten en rapport til hver dagplejer med hjælp og øvelser, der kunne hjælpe dem.

– “Og til sidst kom ergoterapeuten forbi igen for at følge op med dagplejeren. Så alle medarbejdere har haft to besøg og modtaget vejledning i helt specifikke øvelser målrettet netop deres fysiske udfordringer”, siger Pernille Ege Nielsen. Ergoterapeuten har også besøgt alle dagplejens legestuer.

 

Det andet ben er yoga/børneyoga. Alle dagplejere har fået yogaundervisning med konkrete øvelser, som de kan anvende i hverdagen sammen med børnene. Udover at lave yogaøvelser på måtter er yoga blevet en del af hverdages rutiner, f.eks. når børnene er i garderoben og tager tøj af og på, eller når de er ude at gå. Fokus er hele tiden på at kombinere tingene i hverdagen.

– “Både ergonomien og yoga hjælper dagplejeren i hverdagen midt i kerneopgaven, uden at de skal i træningscenteret kl. 17 efter endt arbejdsdag. Dagplejerne laver yoga ud fra de mange forskellige materialer, som er udleveret undervejs i projektet. Det er leg og sjov for børnene, som elsker øvelserne, mens dagplejeren selv træner kroppen”, siger Pernille Ege Nielsen.

Kilde

Foto: ABW