Vejle Kommune tager nye metoder i brug for at komme manglen på arbejdskraft inden for velfærdsfagene til livs.

Jobcenter Vejle samlede en håndfuld uddannelsesparate unge mellem 18 og 25 år i en bus og kørte dem direkte ud i virkeligheden, hvor SOSU-medhjælpere og SOSU-assistenter arbejder til hverdag.

Formålet med turen var at skabe nysgerrighed og interesse ved at lade de unge se med egne øjne, hvad det vil sige at arbejde i ældreplejen:

– “Vi tager dem ud og viser dem, at SOSU-fagene handler om andet end personlig pleje. At det i høj grad også handler om personlig udvikling for den enkelte SOSU-medarbejder, og om at man hver dag gør en forskel for andre mennesker”, siger Uddannelsesagent i Jobcenter Vejle Conni Munkholm Nielsen.

Ingen udsigt til arbejdsløshed
Ideen til busturen er opstået i et allerede eksisterende samarbejde mellem Jobcenter Vejle, Seniorområdet i Vejle Kommune og SOSU-skolen. Her arbejdes der løbende på at få ledige til at tænke i brancheskift og uddanne sig inden for velfærdsfagene, hvor der er stor mangel på arbejdskraft.

– “Som ung kan det være rigtig godt at vide, at du uddanner dig til et fag, hvor der altid vil være brug for dig. Du kommer ikke til at uddanne dig til arbejdsløshed, hvis du vælger at gå SOSU-vejen”, siger Conni Munkholm Nielsen.

Besøg hos ældre og på skole

På turen besøgte de unge 2 af kommunens plejecentre, hvor de via samarbejdsøvelser, quiz om hjælpemidler og etik samt mødet med beboere og personale fik en både positiv og realistisk introduktion til de mange arbejdsopgaver og dét at være ansat i ældreplejen.

Der var bl.a. en SOSU-assistent, der fortalte om sine overvejelser og tid som elev, ligesom deltagerne spiste frokost på SOSU-skolen, hvor de blev introduceret til uddannelsen og skolens uddannelsesmiljø og -faciliteter.

Nu er håbet, at de unge sammen med deres rådgivere, bygger videre på ideen; eksempelvis afprøver faget via en praktik eller som ferieafløsere, hvorefter de også kan få hjælp og støtte ift. at søge ind på og gennemføre uddannelsen.

Kontakt Jobcenter Vejle

comni@vejle.dk

Mobil: 40 49 62 93

Kilde

Foto: ABW