De sydøstjyske sommerhusområder er populære i år. Lokal haveekspert giver sine bedste råd til, hvordan du får succes med sommerhushaven.

Coronakrisen har ændret danskernes ferieplaner, og rigtig mange vælger sommerhusferie i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik er danske sommerhusbookninger gået frem med 100 procent i juni og juli i forhold til samme periode i 2019, og mange sydøstjyske sommerhusejere vælger at nyde ferien i sommerhuset frem for udlandet. Hvis man ønsker at nyde friheden og roen, når man besøger sommerhuset, i stedet for at bruge den første dag i haven, er det en god idé at vælge planter, der kræver minimal pasning. Derudover skal de være hårdføre, så de ikke visner i de perioder, hvor man ikke er i sommerhuset – ellers risikerer man at møde op til en halvdød have.

Sommerhusets have, foto: Plantorama

Der er stor forskel på, hvilke planter der kan gro i jorden, alt efter hvor man befinder sig. Derfor er sommerhusets lokation ifølge Jens Nielsen, der er centerchef i Plantorama, Vejle, en vigtig faktor, når man vælger planter til sommerhuset.

– Modsat ved Vestkysten gror de fleste planer fint her, men hvis man skal investere i planter til sit sommerhus i Sydøstjylland, og man ikke ønsker at bekymre sig om sommerhushaven, når man ikke er der, anbefaler vi, at man køber hårdføre planter som for eksempel lyng, syren eller lærk, siger Jens Nielsen.

Plantoramas haveekspert giver her sine råd til de rigtige planter til sommerhushaven.

Vælg de rigtige blomster til krukkerne

En nem måde at skabe stemning i sommerhuset er ved at plante sommerblomster i sine krukker. Her skal man dog huske, at blomster i krukker som udgangspunkt skal vandes hyppigere, da de ikke selv kan søge vand med rødderne. Der er dog mere hårdføre planter som lavendel, petunia, bakkenellike, pelargonie eller flittiglise, som godt kan klare perioder med tørke og derfor egner sig godt til sommerhusets krukker.

Frugter til sommerhuset

Frugttræer og bærbuske kan være en dejlig ting at have i haven. De kræver dog lidt ekstra pleje, det første års tid efter de er plantet, så de får etableret sig godt, men herefter kræver de stort set ingen pasning. Æble- og kirsebærtræer er klassikere, men bærbuske som hindbær, solbær, brombær eller ribs passer også glimrende i sommerhuset.

Hårdføre krydderurter til maden

Krydderurter er også en god ting at have i sommerhuset. Man skal huske at vælge de mere hårdføre varianter, som trives med masser af sol og kan klare udtørring. Vælg for eksempel oregano, rosmarin, persille, purløg eller mynte, der kan bruges gennem hele sommeren – både når grillen skal frem, og når der skal laves kolde sommerdrinks.