I samarbejde med BYG FYN-klyngen lancerer Region Syddanmark i dag et nyt offentligt netværk, der skal sætte skub i bæredygtige byggerier.
Region Syddanmark og de syddanske kommuner er tilsammen den største bygherre i regionen. Som centrale beslutningstagere og indkøbere har de derfor også mulighed for at gøre en mærkbar forskel for den del af Danmarks CO2-udledning, der stammer fra byggeri og drift af nogle af landets største bygningsmasser. På landsplan står opførelse og drift af bygninger for 30-40 pct. af Danmarks CO2-udledning.
Samarbejde om grøn omstilling
Opstartskonference er første spadestik
Det nye netværk for offentligt bæredygtigt byggeri bliver i dag skudt i gang med en virtuel opstartskonference faciliteret af BYG FYN. Formålet med netværket er at styrke kompetencer, anvendelse af værktøjer og erfaringsudvekslingen hos de kommunale og regionale bygherrer, så implementering gøres nemmere, og gevinsterne ved bæredygtigt byggeri bliver tydelige.
Dan Gørtz, der er formand for Teknik, Miljø og Plan-udvalget i Assens Kommune og repræsenterer de fynske kommuner i BYG FYNs advisory board siger:
– Hvis det offentlige skal gå forrest i den grønne omstilling og aktivt fremme bæredygtigt byggeri, kræver det, at medarbejderne i regionen og i kommunerne er klædt på til opgaven fx inden for bæredygtige udbudsmetoder, totaløkonomiske aspekter og brugen af FN’s verdensmål som ramme for det bæredygtige byggeri. Det nye netværk vil give viden, nye kompetencer og muliggøre et mere intensiveret samarbejde på tværs, når det handler ombæredygtige bygge- og renoveringsprojekter samt bæredygtig drift og vedligehold.
Netværket bygger på erfaringer, der er gjort i BYG FYN gennem de seneste år, hvor flere af de fynske kommuner gennem tæt dialog med byggeriets øvrige aktører har haft stort fokus på de bæredygtige muligheder.
Kommunerne efterspørger fælles løsninger
I alt har 11 syddanske kommuner meldt sig ind i netværket. En af dem er Aabenraa Kommune, hvor Jesper Juhl Kristensen, der er afdelingschef for Drift og Anlæg, hilser det nye netværk velkommen:
– Klimaforandringerne kan ikke løses af den enkelte kommune alene. Vi skal samarbejde om udfordringerne og de mulige løsninger, der er. Derfor er jeg glad for, at vi i dag sammen med de andre syddanske kommuner og Region Syddanmark er med til at tage det første spadestik til det nye netværk for offentligt bæredygtigt byggeri. Her kan vi i fællesskab sætte nogle rammer for, hvordan vi arbejder med bæredygtigt byggeri, fx i forhold til krav i projektering og valg af entrepriseformer. Jeg ser frem til tæt dialog, inspiration, nye værktøjer og videndeling i netværket.
På grund af coronavirus afvikles opstartskonferencen til det nye netværk for offentligt bæredygtigt byggeri virtuelt fra Syddanske Forskerparker i Odense. Konferencen tager hul på nogle af barriererne for mere bæredygtigt byggeri, og der vil være indlæg fra bl.a. Green Building Council Denmark, FRAME og SWECO.
Fakta
Vi skal alle hjælpe Danmark i mål med at reducere udledningen af klimagasser med 70 pct. i 2030, og bidrage til opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål.