For godt to år siden gik byggeriet af p-hus Cronhammar i gang. Nu står p-huset færdigt og skal sammen med p-husene Albert og Tróndur give plads til de besøgende, der hver dag pendler til Vejle for at tage på arbejde, deltager i kulturlivet eller vil shoppe i midtbyen.

Men inden da skal Cronhammar indvies. Det sker 23. maj kl. 16 med taler af borgmester Jens Ejner Christensen samt Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg – efterfulgt af p-kaffe, p-vand og p-kage.

Plads til alle trafikanter

Cronhammar giver plads til i alt 1.000 personbiler – heraf elbiler, eftersom der er 80 ladestandere til det stigende antal elbiler i kommunen. Også cyklerne får deres egen parkeringsplads ved det nye p-hus.

Til indvielsen af Cronhammar vil der være en udstilling af elbiler og elcykler, som gæsterne kan udforske, efter de har oplevet det nye parkeringshus og udsigten over Vejles huse og gader.

En rolig bymidte
P-huset ligger på Sjællandsgade 10E. Det har fem etager, hvor der udover god plads til transportmidler også er fitnessredskaber øverst, som kan benyttes, efter man har sat bilen eller cyklen.

Det nye parkeringshus er samtidig en vigtig brik i det grønne visionstillæg til Mobilitetsplanen fra 2018, som Teknisk Udvalg efter planen sender i høring samme dag som indvielsen. Cronhammar skal nemlig sammen med Albert og Tróndur hjælpe til en mere fredelig midtby, som er et led i planerne om en fremkommelig vejfirkant uden om en mere fredelig midtby, som i stedet inddeles i fire såkaldte trafikøer.

Vejfirkanten er de forbindelsesveje rundt om midtbyen, som man gerne vil have, at bilister uden ærinde i midtbyen benytter, når de skal fra A til B.

Ønsker du som bilist at gøre holdt i midtbyen, kan det ske på en af de fire trafikøer. Ønsker du at bevæge dig fra en trafikø til en anden, skal du enten gå eller cykle. Eller køre din bil ud på vejfirkanten igen og tilgå den anden ø derfra. På den måde får man skabt en mere rolig bymidte.

Du er velkommen til at kigge forbi Cronhammar til indvielsen 23. maj kl. 16-17.

  • Byggeriet begyndte i 2021.
  • P-huset er opkaldt efter billedkunstner Ingvar Cronhammar.
  • Der er tænkt bæredygtighed ind i byggeriet, hvis facade bl.a. er udført i trælameller, der lagrer CO2 under produktionen.
  • P-båsene er gjort lidt bredere, så de passer bedre til vores biler.

Kilde

Foto: ABW