For meget bureaukrati eller dårlig opgavefordeling?

Formand for HK Sydjylland Ole Kjær, Tjørnelunden 2, Jelling, og formand for HK Kommunal Sydjylland Dorthe V. Willumsen, Højageren 59, Østbirk, skriver:

Alt for meget tid går med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer. Sådan lød statsminister Mette Frederiksens dom over store dele af den offentlige sektor i lørdagens nytårstale.
Og vi må give hende ret i, at noget er galt, når en jordemor i dag kun står for halvt så mange fødsler som for 20 år siden, men samtidig har mindre tid til de fødende. Men er problemet, at der er for meget bureaukrati, eller er det snarere, at det er de forkerte mennesker, der udfører det administrative arbejde?
I HK Sydjylland repræsenterer vi langt de fleste af landsdelens administrative medarbejdere i det offentlige. Fagligt stærke medarbejdere, der netop er uddannet til at udføre og optimere processer på professionel vis. Det er det, de kan, mens jordemødre og sygeplejersker har helt andre faglige forcer.
Så her er en (for os) temmelig oplagt løsning på, at sundhedspersonalet har for mange administrative opgaver: Læg de administrative opgaver over til HK’erne, og lad jordemødrene være jordemødre og sygeplejerskerne være sygeplejersker. Sådan bliver der kvalificeret tid til det hele.
Processer, kontrol og skemaer er ikke af det onde. Det er faktisk noget, man indfører for at sikre alle borgere en god og lige behandling. Selvfølgelig skal vi ikke have unødigt bureaukrati, men hele tiden stræbe efter at gøre det bedre og mere effektivt. Og hvem mon har de bedste faglige forudsætninger for at gøre netop det? Det har naturligvis HK’erne.
Brug de rette hænder til rette job, når sundhedssystemet skal rettes op.