Administration er også velfærd

Formand for HK Kommunal Sydjylland, Dorthe V. Willumsen, Højageren 59, Østbirk, skriver:

Der bliver smalhals i kommunerne det kommende år. Det står sort på hvidt i den økonomiaftale, der netop er indgået for 2023 mellem kommunerne og regeringen.
Det kan formentlig ikke være så meget anderledes på grund af den svære økonomiske situation, landet er i. Men det bliver hårdt, og det vil kunne mærkes.
De administrativt ansatte, som er mine medlemmer i HK Kommunal Sydjylland, kommer til at stå i forreste række, når borgerne skal ud med deres frustration. Jeg vil gerne appellere til, at de ikke også kommer til at stå i forreste række, hvis der skal skæres ned.
Det kan ellers virke som en nem måde at spare penge på, hvis man kan digitalisere og automatisere administrative funktioner. Men al erfaring viser, at det kan man ikke bare. Tænk bare på Mit-ID.
Der er stadig brug for rigtige mennesker til at hjælpe borgerne, og det kan være farligt at forsøge at høste digitale gevinster på forhånd.
Noget andet, der er farligt, er at lægge HK-opgaver ud til fx sundhedspersonale. Det kan måske se ud som om, man sparer på administrationen, men opgaverne forsvinder ikke. De bliver bare løst af medarbejdere, der ikke er så effektive til den type opgaver, og tiden går fra deres pleje af og omsorg for borgeren. Det kan altid bedst svare sig at benytte de rette hænder til rette job.
Husk, at administration er også velfærd.