Summende lyde er tegn på en sund og frodig have, og bivenlige planter hitter både blandt private haveejere og på offentlige arealer. Læs her, hvad du kan gøre for at give de små bestøvere de bedste betingelser.

Haveglade danskere flokkes til havecentre og planteskoler efter nyt til bede og potter, da der i år er et stort fokus på insektlivet. Rundt omkring i Sydjylland plantes særligt udvalgte blomster og foretages andre tiltag, der giver bier bedre forhold, og disse steder har derfor fået mærkningen ”bivenlig” af Danmarks Biavlerforening. Hos havecentret Plantorama i Vejle mærker de også et væld af forespørgsler på blomster og buske, der appellerer til især de flyvende insekter.

– Frodige haver er tidens trend, og i år er der i høj grad marked for blomster og buske, som giver næring til bier. For eksempel er der øget efterspørgsel på sommerfuglebuske og frøblandinger til vilde blomster. Det lader altså til, at vejlensere har fået øje på det æstetiske og klimamæssige udbytte, der er ved biers bestøvning af havens planter, udtaler Jens Nielsen, der er centerchef hos Plantorama, Vejle.

Danske bier har det ad Pommern til

Det store fokus på vilde bier i de danske haver er godt nyt for naturorganisationen Plan Bi, som arbejder med vilde biers ve og vel. Nina Launbøl Hansen er journalist og stifter af Plan Bi, og hun ser et tydeligt behov for at forbedre levevilkårene for vilde bier i Danmark.

– Vilde bier har det ad Pommern til her til lands. De har brug for mere mad, mindre konkurrence og flere steder at bo. Vi har i Danmark 291 registrerede arter, og cirka halvdelen af dem er på den såkaldte rødliste, som er truet i en vis grad. I takt med at bistader skyder op landet over, og vilde blomster samtidig fjernes fra landskabet for at gøre plads til veje og bygninger, trues de vilde bier på deres levebrød, forklarer Nina Launbøl Hansen.

 

Nøglerne til en insektvenlig have

Vil man som haveejer gøre sin have mere insektvenlig, kommer Jens Nielsen med et par generelle anbefalinger, som ikke blot bidrager til en forbedring af biernes levevilkår, men samtidig giver planter, træer og buske optimale betingelser for at blomstre og gro.

Hold haven aktiv hele året: Det bedste, man kan gøre, er at have en masse forskellige planter i haven. De forskellige biarter er ikke alle aktive samtidig, så det er vigtigt at forsøge at holde haven aktiv så længe som muligt, så der både er noget at komme efter for bierne i foråret og efteråret.

 

Indret bihoteller: Udover mad er noget af det vigtigste for en bi et sted at bo. Udhulede træstammer eller mursten med små huller i kan nemt fungere som såkaldte bihoteller og tiltrække flere bier til haven.

Servér biernes livretter: Vil man rigtig forkæle bierne, kan man plante frugttræer og bærbuske og pil. Desuden er forårsløg og stauder af forskellige slags guf for dem: klokkeblomster, kurveblomster, maskeblomster, ærteblomster og skærmplanter. Er man i tvivl, kan man altid spørge på en planteskole eller i et havecenter.