Vi er alle lige, men nogle er mere lige end andre. Sådan er det både blandt kammerater og nationer. Kom og tag en Tænkepause sammen med økonom Carsten Andersen fra Aarhus Universitet, som gør regnskabet op i ulighedens favør. For selvom vi omfordeler via skatten, skaber uens vilkår forskellige muligheder for os alle.
Ressourcerne er skævt fordelt, uanset om det gælder medfødt intelligens eller drikkevand i undergrunden. Samfundets privilegerede fødes med en guldske i munden og hører mange millioner flere ord inden vuggestuen. Det er nemlig ikke kun penge, der går i arv, men også miljø.
For et halvt århundrede siden tjente en direktør 30 gange så meget som den gennemsnitlige ansatte – i dag er det 300 gange så meget. Samtidig har SU’en ikke brudt den sociale arv, fordi det især er de ressourcestærkes børn, der bruger den. Og hverken jordbesiddere eller aktiehandlere behøver i dag at løfte en finger, men kan leve af afkastet af arv og investeringer.
Hvordan dét kan lade sig gøre, fortæller Carsten Andersen blandt andet til denne aftens Tænkepause, hvor han med udgangspunkt i sin bog Ulighed også ser på, om kriser gør os mere lige.
Foredraget foregår klokken 19.00-21.00 på Vejle bibliotek d. 03.04.24.
Om foredragsholderen
Carsten Andersen er adjunkt på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet og forsker i social mobilitet, ulighed og boligmarkedet.
Hans bog Ulighed er en del af serien Tænkepauser, hvor topforskere fra Aarhus Universitet formidler deres viden om centrale temaer. Idéen er at formidle forskningen til nye målgrupper og ind i hverdagens pauser – fra sofahjørnet til løbeturen.