Oplev Mette Holm læse op af novellen “Carnaval” af Murakami, som handler om Robert Schumans berømte klaverværk af samme titel. Mette akkompagneres af intet mindre en et af Skandinaviens førende koncertpianister, Kathrine Gislinge.
I fællesskab genskaber Mette Holm og Kathrine Gislinge den særlige stemning i novellen, som er fra Murakamis novellesamling ’Første person ental’, der er oversat til dansk af Mette Holm.

Haruki Murakamis romaner bugner af musik, og i novellen “Carnaval” er netop dette stykke musik en vigtig del af handlingen. Musikstykket diskuteres og hermed følger en helt speciel historie.

Novellesamlingen ”Første person ental” er en samling af ni noveller i krydsfeltet mellem autobiografi og fiktion, hvor man møder både den unge dreng, der går til baseball sammen med sin far, og den ældre mand, der møder en talende abe, da han bader i de varme kilder. Tre af novellerne er musikalske, de handler om The Beatles, om Charlie Parker og så om Schumanns Carnaval, hvor hovedpersonerne drøfter hvilket klaverværk de vil høre, hvis de endte på en øde ø og kun måtte høre ét værk.

Om Mette Holm
Det er mere end 25 år siden, at Mette Holm første gang læste Haruki Murakami. På daværende tidspunkt havde den japanske forfatter endnu ikke opnået litterær stjernestatus, og heller ikke Mette vidste, hvor stor en betydning Murakamis litteratur vil få for hende selv og millioner af andre. Mette Holm er udannet cand. mag. i japansk og antropologi og arbejder som litterær oversætter. Hun oversætter mest fra japansk til dansk, og hendes primære forfatter er Haruki Murakami. I dokumentarfilmen ”Dreaming Murakami” kan du følge hendes arbejde.

Kathrine Gislinge
Katrine Gislinge har spillet både solo- og kammermusikkoncerter over det meste af Europa og USA. Igennem de sidste tre årtier har Katrine Gislinge etableret sig som én af Skandinaviens førende og mest markante pianister, og med sin formidable udtryksvilje og exceptionelle indlevelse i musikken placerer hun sig, som én af de absolut mest markante og interessante kunstnere i Danmark.

Katrine Gislinges tolkninger er præget af en sitrende følsomhed, hvor hver eneste lille detalje i musikken får stor betydning, men samtidig samler sig i en klar og fremadrettet strøm. I hendes hænder, i hendes musikerskab formår hun at skabe den fuldendte balance mellem det mest skrøbelige og det mest direkte, og når man lytter til hende, går man ind i et musikalsk rum af ”berusende sensualitet” – som en anmelder beskrev det.

Hhovedvægten i Katrine Gislinges programmer ligger i det klassiske klaverrepertoire – Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Brahms, Debussy; men i de seneste år er der sket en udvidelse af hendes repertoire. Både nyere musik – Rachmaninov, Gershwin etc. – og den allernyeste musik er blevet en naturlig del af hendes koncerter.

Koncerten foregår torsdag d. 6. juni klokken 19-21 på Vejle bibliotek.

Bestil billetter

Se hele programmet for Vejle Kammermusikfestival.

Kilde

Foto: ABW