Københavnerne kan den 10. september fejre Dronningens regeringsjubilæum, men jyderne skal ikke snydes. Museet Kongernes Jelling inviterer til Den Jyske Fejring af Regeringssjubilæet og åbner samtidig udstillingen Den Hæklede Kongerække.

Mens Hendes Majestæt Dronningen den 10. september modtager folkets hyldest på Amalienborg, i karet gennem hovedstaden og fra balkonen på Københavns Rådhus, så skal jyderne drage til Jelling for at fejre Dronningens 50 års regeringsjubilæum.

Her er storskærm med levende billeder direkte fra hovedstaden, musikkorps, flag, balloner, cykelkaretture i vikingekongernes cykelspor og så selvfølgelig de over 150 hæklede dronning Margrether, som danskerne har hæklet til den nye udstilling.

Opfordring fra Dronningen
Udstillingen er bygget op i to dele. Først er det DEN HÆKLEDE KONGERÆKKE. 53 hæklede monarker giver dig kongerækken, som du aldrig har fået den før. Det er et samarbejde mellem Christine Sørensen fra Valby og Kongernes Jelling. Christine Sørensen har hæklet hele kongerækken, og det er Dronningens skyld.

– “I sin nytårstale i 2017 opfordrede Dronningen danskerne til at prøve at gøre noget unyttigt, noget i farver. Det blev startskuddet til den¬_ haeklede¬_ kongeraekke på Instagram, hvor man kan se og læse om 1000 års Danmarkshistorie i garn”, siger hun.

Udstillingen Den Hæklede Kongerække bliver derfor Kongernes Jellings lidt skæve hyldest til Hendes Majestæt.

– “Kong Gorm den Gamle og Kong Harald Blåtand fik sat skub i kongerækken her i Jelling, og vi vil gerne fortælle vores historie med et glimt i øjet. Det er de små hæklede dronninger og konger perfekte til”, siger museumschef Morten Teilmann-Jørgensen.

Hæklede dronninger fra hele landet
Anden del af udstillingen er resultatet af projektet Danmark Hækler Margrethe, hvor danskere fra hele landet har sendt deres hæklede majestæt, som de ser hende. Med gravhund under armen, i grønlandsk folkedragt, som ung, som barn og i alverdens balkjoler. Mange danskere i alle aldre har hæklet, og flere har sendt en rørende beskrivelser med, hvor de fortæller hvorfor de har hæklet Dronningen netop på den måde.

– “Vi er blevet væltet bagover af de mange indsendte dronninger, og de bliver ved med at komme”, siger museumschefen.

De mange hæklere er sammen med alle andre inviteret til åbningen og fejringen af regentjubilæet den 10. september kl. 10.30.

Læs mere

Kilde

Foto. SDL