Kommuner, virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan få besøg af COVID-testbiler

10 testbiler skal teste borgere, medarbejdere og studerende, der ikke har symptomer, for COVID-19. Det er kommuner, særlige virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der kan anmode om besøg af COVID-testbilerne.

Det skal være nemmere at få testet store forsamlinger af mennesker i Region Syddanmark, og regionen har derfor oprettet 10 COVID-testbiler.

Bilerne skal som udgangspunkt rykke ud til syddanske kommuner, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, hvis de ønsker at borgere, medarbejdere eller studerende skal testes for COVID-19.

De 10 COVID-testbiler kan dog også blive sendt ud til andre regioner.

Læger vurderer, om der skal sendes testbiler ud

For at få en COVID-testbil, skal den enkelte kommune, virksomhed eller uddannelsessted sende en anmodning via www.rsyd.dk/testbiler.

Her vil en gruppe læger prioritere blandt anmodningerne ud fra en sundhedsfaglig vurdering.

Regionen vil give besked inden for 72 timer. Hvis det er akut, giver regionen svar inden for 24 timer.

Koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen forklarer baggrunden for det nye tiltag:

– Vi kan se, at der er et stort ønske og et stort behov for, at vi tester på eksempelvis universiteter, i kommuner med højt smittetryk og i virksomheder, der enten er samfundskritiske eller meget sårbare over for udbrud af COVID-19. Derfor har vi nu lavet en indgang, hvor man hurtigt kan anmode om besøg af testbilerne, og hvor vi hurtigt kan give svar.

Region Syddanmark og de andre regioner tester rigtig mange borgere hver dag i testcentrene.

Med de 10 testbiler kan Region Syddanmark nu teste endnu flere.

Yderligere fire biler afsat til udrykning ved smitte

Foruden de 10 COVID-testbiler, der rykker ud for at teste større forsamlinger uden symptomer, så har regionen også mønstret fire biler, der hurtigt kan rykke ud til eksempelvis plejehjem eller sociale institutioner, hvis der konstateres tilfælde af COVID-19.

De fire testbiler kan også teste borgere med symptomer, der ikke har mulighed for at komme ind til testcentrene.

Undtagelsesvist kan bilerne også teste borgere uden symptomer, der ikke kan komme ind til testcentrene, hvis de eksempelvis skal flytte ind på et hospice eller plejehjem.

I sådanne tilfælde kan institutionerne kontakte AMK-vagtcentralen.