”Kære bilist, ta’ mig op! Ta’ mig op, ta’ mig op!” Sådan sang Kim Larsen i Blaffersangen tilbage i 1973, og her 50 år efter er sangen højaktuel i Jelling.

Lørdag 17. juni sætter Teknisk Udvalg nemlig gang i en prøvehandling i Jelling over det kommende år, der skal få flere til at sætte sig i samme bil, når de pendler mellem Jelling og Vejle.

I løbet af den kommende tid bliver der sat i alt 5 blaffestoppesteder op – fire i Jelling ved de centrale indfaldsveje og et på Jellingvej i Vejle – lige efter Grejsdalsvej-krydset.

Kan udbredes til andre områder
– “Vi arbejder i Teknisk Udvalg målrettet med, hvordan vi får flere til at dele bil, tage bussen og toget og hoppe på cyklen. Sidste år landede en trafikplan for Jelling, og vi har gennem hele forløbet haft et tæt samarbejde med Jelling Lokalråd. Nu forsøger vi med blafferstoppesteder, som skal få flere til at køre sammen. Er forsøget en succes, er det noget, vi evt. kan udbrede til andre områder i kommunen”, fortæller Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg.

Skydes i gang med event
Idéen med at indføre blafferstoppesteder er opstået i samarbejde med Blaffernationen.

Det er også Blaffernationen, der skyder prøvehandlingen afsted ved et event 17. juni ved Kongernes Jelling. Her kan du bl.a. høre om andres erfaringer med blafferstoppesteder.

Dagen kulminerer med en konkurrence, hvor deltagerne i hold á 2 personer skal blaffe ind til Økolariet. Det hold, der når Økolariet først, vinder diplom og præmie.

Dagen rundes af med kaffe og is i Økolariet. Og måske en blaffertur retur til Jelling?

Til dig som blaffer

  • Lav et skilt og skriv med store tydelige bogstaver, hvor du gerne vil hen.
  • Husk smilet og tommelen op.
  • Husk mavefornemmelsen – hav hverken blind tillid eller frygt. Rejs evt. sammen med en ven første gang.
  • Gør dig synlig i vejkanten, find gerne et sted, hvor bilerne er nede i fart (ved lyskryds, rundkørsler eller ved buslommer), og hvor bilerne kan holde ind i vejkanten.
  • Hav god tid. En tommelfingerregel siger, at det tager ca. køretiden i bilen x 1,5 at blaffe.

Til dig, som samler en blaffer op

  • Smil og god mavefornemmelse gælder begge veje: Ligesom blafferen skal føle sig tryg ved dig, skal du også føle dig tryg ved blafferen.
  • Stol på din mavefornemmelse og smil, så du viser, at din (bil)dør er åben.
  • Safety first: Ingen panikbeslutninger i trafikken. Bevar overblikket og orienter dig grundigt, inden du samler en blaffer op. Lad være med at samle en blaffer op, hvis det er til fare for dig eller andre.
  • Vis hvad du vil: Sæt farten ned og blink af i god tid, inden du holder ind til siden. Det viser både andre trafikanter og blafferen, hvad du vil.
  • Hold dig på den rigtige side af loven: Tjek om det er tilladt at standse på stedet – hvis ikke, er der nok en god grund til det. Man må fx ikke standse 12 meter før og efter et busstoppested. Er der et blafferstoppestedsskilt, kan du roligt standse og tage en blaffer op.

Kilde

Foto: ABW