Skatteforhold kan for mange danskere ryge i glemmebogen i løbet af året. Men der er god grund til at tjekke dine beskatnings- og fradragsmuligheder inden nytår. Sådan lyder det fra Spar Nord og BDO, der her giver deres bedste råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på i forbindelse med årsopgørelsen.

For mange har 2020 været et turbulent år med en coronakrise, der kan have vendt op og ned på privatøkonomien. Det kan derfor være fornuftigt at afsætte lidt ekstra tid til at gennemgå dine skatteforhold inden den sidste bankdag, før nytåret skydes ind.

 

– Inden årsskiftet er det altid en god idé at gennemgå privatøkonomien – ikke alene med henblik på at planlægge det nye år, men også for at kigge tilbage på året, der er ved at rinde ud. Her er årsopgørelsen ekstra vigtig, da årsskiftet blandt andet er deadline for at drage fordel af en række fradragsmuligheder. Husker man at få det gjort, kan der nemlig være en god sum penge at hente, som kan give ekstra luft i økonomien, lyder det fra formuecenterchef i Spar Nord, Brian Thomasberg.

 

I den forbindelse har Spar Nord sammen med rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO samlet en guide til, hvad du rent skattemæssigt skal være særligt opmærksom på inden nytår.

 

  1. Indbetal ekstra på din pension

Hvis du gerne vil nedbringe din skat for 2020, er pensionsindbetalinger en hurtig og effektiv metode. Ved at indbetale til en ratepension eller livrente er det muligt at få et fradrag på op til 57.200 kroner i 2020:

 

– At indbetale til en pension er en attraktiv måde at nedbringe sin skat, da det er nemt samtidig med, at pengene kommer en til glæde senere i livet. Det er også muligt at indbetale mere end de 57.200 kroner, hvis man overfører beløbet til en pensionsordning med livsvarige udbetalinger. På den måde kan man få et ekstra pensionsfradrag, fortæller chefkonsulent hos BDO Henning Boye Hansen og fortsætter:

 

– I 2020 er procentsatserne for ekstra pensionsfradrag hævet. I 2019 var de 22 procent for personer med 15 år eller mindre til folkepension, mens det i 2020 er hævet til 32 procent. For dem, som har mere end 15 år til udsigten af en folkepension, er procentsatsen steget fra 8 til 12 procent. Det ekstra pensionsfradrag får man oveni fradraget i den personlige indkomst og gælder for de første 73.100 kroner, man indbetaler til pensionsopsparing.

 

  1. Giv gaver til dine nærmeste eller en velgørende forening

Med julen lige om hjørnet nærmer højsæsonen sig for at give gaver. Udover at glæde familien med en økonomisk hjælpende hånd kan gaver også være en måde, hvorpå du kan nedbringe din skat.

 

– Det er muligt at give pengegaver til familiemedlemmer skattefrit. Du kan eksempelvis give op til 67.100 kroner i gave til hver af dine børn eller børnebørn i 2020, mens svigerbørn kan modtage op til 23.500 kroner skattefrit. Ønsker man eksempelvis at dele tidligt ud af arven, uden en stor del skal blive slugt af skatten, kan man med fordel give en del af pengene inden årsskiftet, hvor beløbet igen bliver nulstillet, siger Henning Boye Hansen.

 

Det er samtidig ikke kun gaver til familien, der kan give dig et fradrag. Hvis du donerer penge til en velgørende organisation, fond eller forening, kan du få op til 16.600 kroner i fradrag.

  1. Gennemgå tab på aktier

Indehavere af aktier bør desuden inden årsskiftet overveje, om de skal sælge tabsgivende aktier, fortæller Henning Boye Hansen:

 

– Det afhænger af de konkrete omstændigheder, hvorvidt det kan betale sig at sælge aktierne for at udnytte, at aktietab modregnes aktiegevinster, som du skal betale skat af. I år har coronakrisen påvirket aktiemarkedet markant, og derfor kan det for nogen give mening at sælge aktierne før nytår for at afvikle tabene og få de økonomiske fordele ved at sælge dem.

 

For at opnå fradrag for tab af aktier i det forgangne år tilføjer Henning Boye Hansen, at du eller dit pengeinstitut skal oplyse Skattestyrelsen om, at salget er sket inden sidste bankdag i december.