Sommerferien står for døren, og Dansk Erhverv forventer godt med danske og udenlandske turister på de danske feriesteder. Det giver tiltrængt optimisme og stor travlhed på overnatningssteder, attraktioner, restauranter og butikker, der i to somre har været mærket af coronanedlukningen.

Foto: ABW

De danske feriesteder summer allerede af gæster. De udenlandske turister er tilbage for fuld kraft, og danskernes kærlighed til en sommerferie i Danmark er blevet styrket under coronanedlukningen.

”Rejsebranchen melder om at ekstra mange danskere i år forventer at rejse til udlandet ovenpå to somre præget af corona. Men samtidig ser vi også at pandemien har øget kærligheden til at tage på ferieophold i Danmark. Det er godt nyt for de danske feriesteder, attraktioner og fx butikslivet ved de danske kyster, som i høj grad lever af turister,” siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for turisme, kultur og oplevelser i Dansk Erhverv.

Stor efterspørgsel på feriehuse

Antallet af overnatninger i lejede feriehuse, camping og feriecentre har i år frem til april ligget over niveauet i samme periode i 2019, mens hoteller og vandrehjem er tæt på at være tilbage, viser tal fra Danmarks Statistik. For eksempel er antallet af overnatninger i feriehusene steget med godt 30 pct. Det glæder Feriehusudlejernes Brancheforening, som også melder om stigende efterspørgsel til sommeren.

”Vi forventer en rigtig god sommer. De tyske gæster er kommet tilbage, og markant flere danskere ønsker at holde ferie i Danmark. Gæsterne booker lidt senere end de har gjort førhen, så man kan stadig få et ledigt feriehus rundt omkring. Og har man som feriehusejer lyst til at leje ud, så er der rigtig gode muligheder, da efterspørgslen er stor. Eneste hår i suppen er, at vi i hele branchen er udfordret på manglen på arbejdskraft, og at vi mangler feriehuse til udlejning, så vi kan følge med de mange bookinger,” udtaler Pia Loft, Direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening.

Danske hoteller i medvind

På de danske hoteller forventes der også stor travlhed denne sommer. Efterspørgslen fra udlandet er kommet godt i gang igen, men også danskerne er flittige gæster.

”De fleste hoteller ved kysterne har haft gode somre under coronapandemien, men nu begynder det også at lysne for København, der ser ind i en markant bedre sommer end i de to foregående år, Tendensen er at turisterne booker senere end normalt, men med baggrund i meget fine tal i maj og juni håber og tror vi, at det store rykind fortsætter henover sommeren,” siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for turisme, kultur og oplevelser i Dansk Erhverv.

Hoteller har i foråret oplevet en solid efterspørgsel, viser tal fra Dansk Erhverv, og de foreløbige tal for juni ser rigtig gode ud. Med til at drive den positive udvikling er også de mange møder, private sammenkomster og store internationale kongresser, der er blevet udskudt til i år på grund af coronarestriktioner. Fremgangen glæder Lars Ramme Nielsen, som understreger behovet for at sikre at tilstrømningen fastholdes i de kommende år.

”Danmark får en masse turisme forærende nu, som har ligget i lænker under corona. Vores konkurrentlande er i gang med at øge deres markedsføringsindsats. Danmark bliver også nødt til at opruste. Manglen på arbejdskraft er udbredt også i turismen, så vagtplanerne bliver ekstra pressede til sommer, mens vi venter på politiske tiltag, der kan øge antallet af hænder og hoveder.”

Ifølge de senest offentliggjort tal fra Danmarks Statistik, så melder 67 pct. af hotellerne at de mangler arbejdskraft. I branchen som bl.a. dækker rengøring har 77 pct. af virksomhederne problemer med at skaffe nok arbejdskraft.

Kilde