Der er brug for handling i den kommunale Tandplejeformand for HK Kommunal Sydjylland Dorthe V. Willumsen, Højageren 59, Østbirk, skriver:

Børn kan vente i flere måneder på en tid ved den kommunale tandpleje. Det afdækker DR i denne uge, og det er desværre et billede, jeg kan genkende her i Sydjylland.

Årsagerne er mange, men den mest grundlæggende er mangel på tandlæger. Ifølge DR’s rundspørge er der bl.a. ubesatte tandlægestillinger i Aabenraa, Haderslev og Esbjerg. Vi kan ikke vende det blinde øje til problematikken, for børns tænder er af afgørende betydning for deres sundhed og trivsel hele livet. Der skal findes løsninger, og jeg mener, at en del af svaret ligger i opgaveflytning.

Vi har nemlig ressourcestærke og dygtige tandklinikassistenter, som kan spille en afgørende rolle i at afhjælpe situationen. Gennem efteruddannelse kan de erhverve sig de nødvendige kompetencer til at håndtere flere opgaver i tandklinikkerne. Det vil give tandlæger og tandplejere mulighed for at fokusere på deres kerneopgaver, samtidig med at behandlingskapaciteten øges.

Når det kommer til antallet af tandklinikassistenter, er jeg godt klar over, at der også her er udfordringer. En bæredygtig løsning kan derfor være, at kommunerne tager flere tandklinikassistentelever ind. Det er noget, vi i HK Kommunal Sydjylland har opfordret til i lang tid, og det er på tide, at opfordringen bliver hørt og taget alvorligt.

Vi må ikke se passivt til, mens vores børn står på ventelister, og deres tandsundhed lider. Der er brug for konkrete handlinger, og vi i HK er klar til at samarbejde med alle involverede parter for at sikre en stærk og tilgængelig kommunal tandpleje.

Foto: SDL