Vejle Midtbyskole har i de sidste par år med stor succes deltaget i et landsdækkende forsøg med en international linje for 7.-9. klasse. Nu bliver det gjort permanent.
Henrik Fenger Lynggard, skoleleder på Vejle Midtbyskole, er rigtig glad for, at den internationale linje på skolen nu bliver gjort permanent.
– “Jeg er virkelig glad for, at linjen fortsætter. Selvom det har været på forsøgsbasis, er linjen en integreret del af Vejle Midtbyskole. Så det er rigtig godt, at den nu fortsætter”, siger han.Under forsøgsperioden har nogle familier måske valgt det fra, da det kun var et forsøg. Det håber Henrik Fenger Lynggard nu vil ændre sig.
Udover at det kan blive nemmere at ”sælge” den internationale linje, betyder lovændringen også, at mange nuværende elever kan få lov at fortsætte deres skolegang: 50 elever fordelt på en international 7., 8. og 9. klasse kan nemlig nu fortsætte deres nuværende skolegang. Uden lovændringen ville dette skoleår have været det sidste med forsøgsordningen.
Den internationale linje giver et sammenhold
Den nye lov træder i kraft den 1. august 2023. Det betyder, at alle landets folkeskoler nu får mulighed for at oprette internationale udskolingslinjer, hvor op til halvdelen af undervisningen må foregå på engelsk – primært i de naturvidenskabelige fag. Undervisning i fag som dansk, historie og kristendom skal fortsat foregå på dansk. Og netop den danske del af undervisningen kan være en hurdle for mange elever, der kommer fra mange forskellige steder i verden. Men faktisk ser nogle af forældrene til som en fordel, at noget af undervisningen foregår på dansk.
– “Vi som forældre ville ikke tvinge vores søn til at lære dansk, når han i forvejen havde nok at gøre med alle forandringerne ved at flytte til et helt nyt land. Derfor har det været en fantastisk mulighed for ham til at blive undervist i engelsk, som han snakker i forvejen, samtidigt med at han lærer dansk i skolen. Lærerne har været meget hjælpsomme og gode til at være ekstra opmærksomme på de ikke-dansktalende elever. Vi er virkelig glade for, at denne mulighed har været der”, siger Iulian-Relu Apostu, der har børn i udskolingen.
Sofia Refetoff har også børn på den internationale linje, og det bedste ifølge hende har været, at det har været et fælles ståsted for alle de børn, der kommer fra mange forskellige steder.
– “At flytte til et andet land med et andet sprog i et fremmed hus uden deres vante ting har været svært for børnene. Men de har bare følt sig velkomne fra starten. Selvom alt udenom og personerne egentlig har været fremmed, har vi følt, at vi hørte til. Den internationale linje er virkelig noget, der får en til at føle sig ”hjemme”,” siger Sofia Refetoff.
Og at linjen er et samlingspunkt, er en vigtig ting for Henrik Fenger Lynggard.
– “Eleverne kommer jo fra forskellige steder og snakker forskellige sprog. De kommer til et nyt sted og føler sig måske alene. Men linjen er jo et sted, hvor alle har samme forudsætninger – og det er en af styrkerne, synes jeg”, siger skolelederen.
Han slutter med at sige, at næste skridt er at få endnu bedre dialog med ungdomsuddannelserne, så eleverne fra den internationale linje får mulighed for at fortsætte ud i andre tilbud i kommunen.