Virksomheder med coronalån samt iværksætterselskaber (IVS) står bag mange af konkurserne i april. Antallet at konkurser er markant højere i april end samme måned sidste år.

Antallet af april-konkurser i dansk erhvervsliv er markant højere end samme måned sidste år.

Ifølge tal fra analyse- og datavirksomheden Experian gik 731 danske virksomheder konkurs i april 2022. I april 2021 gik 593 danske virksomheder konkurs, og der er således sket en stigning på 23,3 procent.

Udviklingen sker sideløbende med at fristen for tilbagebetaling af momslån og A-skattelån under corona forfaldt 1. april, og knap 45.000 virksomheder nu skal betale knap 22 mia. tilbage til den danske stat.

– Vi frygtede, at et større antal virksomheder ville bukke under i april, fordi de ikke kunne betale deres coronalån tilbage. Det er glædeligt, at konkurstallet ikke er højere, men det kan hurtigt gå den anden vej. Mange virksomheder kæmper med økonomien lige nu, og vi skal sandsynligvis ind i sensommeren, før corona-konkurserne for alvor bliver synlige i konkursstatistikkerne, siger Bo Rasmussen, direktør hos Experian.

Det er værd at notere, at antallet af konkurser i april 2022 er faldet i forhold til marts 2022, hvor 971 virksomheder drejede nøglen om. Antallet af konkurser generelt ligger dog fortsat på et højere leje end i 2021.

Servicefag står for skud Det er hotel- og restaurationsbranchen, der oplever flest konkurser relativt til antallet af virksomheder. Det seneste år er 442 virksomheder i branchen gået konkurs.

– Restauranterne blev hårdt ramt af nedlukningerne, og nu rammer en ny udfordring. De stigende priser på alt fra pasta til benzin betyder sandsynligvis, at færre danskere vil bruge deres penge på restaurant- og hotelbesøg. Det er dårligt nyt for hotel- og restaurationsbranchen, der stadig kæmper for at komme tilbage efter corona, siger Bo Rasmussen og fortsætter:

– Det er afgørende, at virksomhedernes kreditpolitik tager hensyn til de aktuelle usikkerheder i samfundsøkonomien. Samtidig skal finansvirksomhederne gøre en indsats for at yde ansvarlig långivning, når virksomhederne kommer til at konvertere hjælpepakkerne til traditionelle banklån i løbet af de næste måneder.

IVS-pukkel Ligesom i marts skal antallet af konkurser også delvist findes i afskaffelsen af IVS-ordningen tilbage i oktober 2021. I april udgør IVS’er 45 procent af konkurserne. Der er således fortsat en pukkel af overvejende tekniske konkurser, som spiller ind på det samlede antal.

– IVS’erne burde være blevet opløst for flere måneder siden, men vi ser dem stadig i statistikkerne. Det er dog overvejende sandsynligt, at de mange konkursramte IVS’er ikke har særlig stor værdi rent samfundsøkonomisk, siger Bo Rasmussen.

Kontakt Rie Lindgren for at modtage konkursanalysen ved at sende en e-mail til rie.lindgren@experian.com

Kontaktinformation

Experian er verdens førende leverandør af data- og analysetjenester. Under livets store øjeblikke – fra at købe et hjem eller en bil, til at opstarte en forretning- giver vi forbrugere og vores kunder mulighed for at administrere deres data med tillid. Vi hjælper enkeltpersoner med at tage økonomisk kontrol og få adgang til finansielle tjenester, og virksomheder til at træffe bedre beslutninger. Vi hjælper långivere med ansvarlig långivning og organisationer og virksomheder med at forhindre identitetssvig og kriminalitet.

Vi har 20.000 kollegaer, der opererer i 44 lande, og hver dag investerer vi i nye teknologier, talentfulde mennesker og innovation for at hjælpe alle vores kunder med at maksimere enhver mulighed. Vi er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en fast bestanddel af FTSE 100-indekset.

Lær mere på http://www.experian.dk eller besøg vores globale nyhedsblog for at få de seneste nyheder og indsigter fra vores verden.