Over 28.000 i Vejle Kommune snorker jævnligt, og med pollensæsonen godt i gang er risikoen for forstyrret nattesøvn stor. Almindelige ørepropper hjælper slet ikke nok, fortæller ekspert.

De fleste har et eller flere familiemedlemmer, som regelmæssigt forstyrrer de andre med højlydt vejrtrækning om natten. Ifølge Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet er det helt op til hver fjerde dansker, der jævnligt snorker. Det svarer til mere end 28.000 beboere i Vejle Kommune. Med pollensæsonen over os og med cirka en million danske pollenallergikere på landsplan kan tilstoppede næser nemt betyde mere larm i soveværelset end normalt. Og pollensæsonen er lang i Danmark med hassel, el, og elm begyndende tidligt på året kulminerende med birk som den største synder i foråret, mens græs og bynke runder sæsonen af i sensommeren.

Pollen og søvn, foto: Audiovox

–Særligt i højsæsonen for pollen henvender mange sig til os for at høre, hvad vi kan gøre for at hjælpe dem med at sove for deres partners snorken. Vi anbefaler altid brugertilpassede sovepropper, fortæller Mensur Paso, direktør i Audiovox, der producerer høreværn til blandt andet industrien, musikere, børneinstitutioner samt til private.

Manglende søvn koster på helbredet

Udover almindelig irritation tyder adskillige undersøgelser også på, at en partners snorken og den manglende søvn, det typisk medfører, kan have vidtrækkende følger for helbredet som fedme, angst, depression og nedsat hørelse.

En nyligt offentliggjort undersøgelse fra Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore viser, at effekten ved at sove ved siden af en person, der snorker, tilmed øger risikoen for forhøjet blodtryk, da manglende søvn gør det sværere for kroppen at regulere stresshormoner, får kroppen til at frigive mere adrenalin og får hjertet til at slå hurtigere. Det kan føre til forhøjet blodtryk, som giver øget risiko for hjerteanfald. Sådan lyder det i konklusionen i undersøgelsen, som også fortæller, at blandt de 162 testpersoner i undersøgelsen snorkede 14 procent med en lydstyrke på over 53 decibel, mens to tredjedele snorkede med en styrke på 45 decibel. Det svarer til at sove ved siden af vaskemaskine. 

Snorken bør ikke koste på parforholdet

En løsning på søvnproblemerne kan være at sove hver for sig med høretelefoner på, eller som en ekspert bag undersøgelsen i Baltimore, Doktor Mudi Sowho, anbefaler: at sove med ørepropper. Mensur Paso er enig, men ifølge ham, er almindelige ørepropper slet ikke nok:

– Sovepropper er en ideel løsning til par, hvor snorken er et problem. Til forskel fra almindelige ørepropper lukker de øret helt af og er støbt til brugeren, så man ikke oplever trykgener, når man lægger hovedet på puden. Sovepropper produceres af medicinsk silikone, der effektivt dæmper op til 60 procent af udefrakommende støj, de falder ikke ud af ørene og er en behagelig og nem løsning, som har reddet mange ægteskaber. Lad ikke snorken ødelægge dit forhold, siger Mensur Paso.

Har man brug for sovepropper, kan man bestille tid til et aftryk hos Audiovox i Herlev eller få en konsulent ud til ens hjem eller lokale høreklinik.