Smuk og publikumsvenlig Vejle-etape med spektakulær bakkespurt på Koldingvej og historiefortælling i Jelling.

Når Vejle den 4. juli 2021 skriver sig ind i historien som startby for en etape i Tour de France, bliver det med 47,7 km tour-rute, som får start på Danmarks smukkeste cykelscene. Og den netop offentliggjorte rute skaber glæde og begejstring hos Vejle Kommunes borgmester:

– Vejles tour-rute er fantastisk. Vi har hele tiden vidst, at etapen starter i Vejle, men at feltet vender tilbage til byen for at cykle en bakkespurt på Koldingvej er enestående for både publikum, løbet, feltet og de mange tv-seere, siger Jens Ejner Christensen.

Tour de Vejle

Touren starter på havneøen

Med Fjordenhus og Bølgen i baggrunden gør rytterne sig klar i kulissen forud for etapestarten i Vejle. Det sker på Tour de France podiet på Havneøen, hvor rytterne skal til indskrivning forud for etapen. Selve løbet starter på Strandgade, 200 meter fra podiet på Havneøen, hvor feltet cykler paradekørsel gennem Vejle centrum, inden løbet gives frit. Her vil feltet bl.a. cykle over Sønderbro og op til Rådhustorvet inden de drejer ned af Blegbanken og ud på Vedelsgade, som fører feltet frem til den officielle etapestart i bunden af Jellingvej.

– Sikke en kulisse for en etapestart. Smukkere scene findes ikke. Og sikke en fest det bliver, når feltet glider igennem et sandt menneskehav i Vejles gader inden løbet for alvor går løs. Det bliver en spektakulær oplevelse for alle, siger Jens Ejner Christensen.

Efter den officielle start på Jellingvej fortsætter etapen mod Jelling, hvor feltet lægger vejen forbi bl.a. Hover, Grejs Å og Hørup.

From vikings to bikings

Det er ikke nogen stor overraskelse, at tour-feltet skal et smut til Jelling. Jelling har fra start spillet en hovedrolle i Vejles tour-bidrag, men vikingebyen indtager også en væsentlig rolle set i forhold til den samlede fortælling om Danmark som Grand Départ.

– Tour de France er meget mere end et cykelløb. Etapens historiske fortælling om verdensarven og vikingerne i Jelling er et vigtigt bidrag til den samlede danske Grand Départ. Den danske nation blev født i Jelling, og derfor skal Jellings historie naturligvis også indgå i fortællingen om Danmark, siger Jens Ejner Christensen.

Når feltet kommer til Jelling, skal de via Gormsgade forbi Kongernes Jelling, Jelling Højene, Jelling Kirke og det imponerende monumentområde. En oplagt mulighed for spektakulære helikopterbilleder.

Herefter går turen tilbage mod Vejle og tour-kortegen kommer bl.a. forbi Jennum, Skovdallund, Skibet og Østengård. På denne strækning passerer feltet vikingeskibet i Fårupsø, og får smagsprøver på det kuperede cykelterræn, der gør Vejle-området unik.

Bakkespurt på Koldingvej

Efter 23 km. er feltet tilbage i Vejle, og her venter etapens første bakkespurt. Normalt er det Kiddesvej, der skal prøves kræfter med, men den 4. juli skal feltet op af Koldingvej. Selvom Koldingvej ikke kan måle sig med den legendariske Kiddesvej-stigning, så kan stemningen nå nye højder.

– Det er enestående, at tour-kortegen kommer tilbage til Vejle. Det betyder nemlig, at de mange tilskuer fra starten af etapen, har rig mulighed for at placere sig enten på Boulevarden eller op af Koldingvej. På Koldingvej er der plads til rigtig mange tilskuer, og jeg er sikker på, at stemningen bliver magisk, når der skal spurtes om vigtige point til den prikkede bjergtrøje, siger Jens Ejner Christensen, og tilføjer:

– Vejle har Danmarks bedste cykelterræn, når det handler om højdemeter og stigningsprocenter. Derfor er det fantastisk, at der netop skal køres om bjergpoint i Vejle. Det bliver endnu en spektakulær oplevelse i Danmarks bedste cykellandskab.

Klassisk Tour de France strækning

Efter Bakkespurten på Koldingvej fortsætter etapen mod syd og lægger vejen forbi Nørre Vilstrup, Jerlev, Ødsted, Ammitsbøl, Gravens og Ågård. Selvom denne strækning ikke nødvendigvis lægger op til sportslige udfordringer og højdepunkter, så forventer Jacob Rasmussen, projektleder for Tour de France i Vejle, sig meget af de sidste tour-kilometer i Vejle Kommune.

– Strækningen fra Koldingvej i Vejle til Ågård er klassisk Tour de France terræn. Her bevæger feltet sig igennem et smukt og billedskøn landskab, og kommer igennem mindre byer på ruten, hvor der er tradition for at hylde løbet med lokale tiltag. Det er også vores ambition, og derfor ser jeg frem til at samarbejde med byerne på strækningen, og andre som har lyst til at sende feltet godt på vej langs ruten mod målstregen i Sønderborg.