Kirkeminister Mette Boch lægger vejen forbi Brejning den 9. april for at høre om arbejdet med at rejse en Bjørn Nørgaard-mindesøjle for de begravede ved De Kellerske Anstalter. Det oplyser Vejle Kommune i en pressemeddelelse.

Jens Eskildsen, formand for Kellers Minde, står med et litografi af Bjørn Nørgaards mindesøjle. Foto: Vejle Kommune

Der arbejdes hårdt på at skaffe de 3,5 mio. kr., som der skal til for at rejse søjlen. Alligevel trækker arbejdet ud, da det har vist sig sværere end ventet at skaffe penge. Mange fondsansøgninger er kommet retur med afslag, men bestyrelsen for museet Kellers Minde arbejder ufortrødent videre. Flere ansøgninger er undervejs, en støttekoncert under planlægning – og nu har de også inviteret kirkeministeren på besøg.

I Brejning glæder Jens Eskildsen, formand for museet Kellers Minde, sig over, at ministeren har takket ja til invitationen:

– Jeg håber, at besøget kan sætte fokus på projektet og vigtigheden af, at vi i eftertiden viser respekt og anerkender de mange, som er blevet begravet. I mindelunden i Brejning er der allerede mindesten for de ansatte på De Kellerske Anstalter, der døde og blev begravet der. Derimod er der ingen sten for de afdøde patienter.

Det skal der laves om på – også hvis det står til kirkeministeren:

– Det har længe været ønskeligt, at De Kellerske Anstalters beboere blev mindet på en værdig måde. Det vil være meget glædeligt, hvis ønsket nu endelig kan opfyldes, siger Mette Boch, som glæder sig til at høre mere om projektet den 9. april.

Det er kunstner Bjørn Nørgaard, der har lavet udkastet til søjlen. Den hedder “Den skæve knækkede søjle” og er et symbol på tilværelsens knæk.

– Vi har jo en tendens til at tro, at livet udvikler sig planmæssigt, og at vi rationelt kan have styr på det hele. Men hverken det ene eller det andet passer. Alle oplever knæk, små og store dommedage i deres liv. Og det skæve er ofte en bedre tilgang til tilværelsen end regelrette menneskers mange planer. Begge disse sandheder havde trange kår på De Kellerske Anstalter – men de er nu smukt symboliseret af Bjørn Nørgaards skæve, knækkede søjle, som vil komme til at stå som en smuk påmindelse om stedets historie, siger Mette Boch.

Vejle Kommune har givet 175.000 kr. til projektet. Resten skal findes hos private og fonde. Indtil videre er det kun få fonde og fagforeninger, der har ydet mindre beløb.

– Vi vidste, at det vil tage tid at skaffe penge nok. Vi har allerede brugt to år, men vi giver ikke op, siger Jens Eskildsen.